top of page

10 TANGO ZAPOVEDI NA MILONGI

Niso nikjer izklesane v kamnu ali zapovedane, vendar veljajo.
Argentinski tango je ples velike intimnosti, zato mora vladati med partnerjema popolno zaupanje. Tako se lahko tudi popolna tujca sprostita v skupnem plesu in se z užitkom predata glasbi in gibom. Nastane celota štirih nog in enega srca.Èe se zaupanje poruši, tango umre.

Za dosego teh ciljev, je potrebno upoštevati 10 zapovedi za katere moramo vedeti tanguerosi in jih strogo spoštovati.Neupoštevanje ni kaznivo, je pa zelo opazno.
Ta pravila absolutno veljajo v veèjih milongah in v gneči. Ne pozabi, da so ponavadi največèje gneče ravno na milongah Buenos Airesa. 

1.SLEDI PLESNI SMERI
Tak ples lahko primerjamo z reko, ki teèe v obratni smeri urinega kazalca v krogu po dvorani. Ujemi hitrost gibanja ostalih v liniji in jih ne prehitevaj ter zaustavljaj. Ponavadi je krog sestavljen iz zunanjega obroèa, ki je hitrejši in notranjega, ki je poèasnejši. Na sredi je ponavadi prostor. Za enostavnejše figure lahko uporabiš notranji krog. Zunanji je za potovanje in dolge korake. Èe si že zaželiš izvesti zahtevnejšo figuro, se pomakni na sredino ali prazen prostor izven krogov, nakar se vrni. Èe se ti zgodi, da se znajdeš v nasprotni smeri gibanja (na primer po figuri), takoj izvedi premik v plesno smer (obrat, pomik v stran, gib naprej nazaj,...). Posebno bodi pozoren, pri korakih nazaj - izvedi jih samo, èe imaš prostor. Ne preèkaj srednjega prostora.

2.NE POUČUJ MED PLESOM
Prilagodi se partnerju in se prepusti užitku.
Samo učenje je moteče, preveliko mentalno naprezanje pa ovira sam ples in tudi ostale. Glasno razmišljanje "oprosti, sem se zmotil.." je zelo moteče. Pleši dalje. Učimo se na praktikah.

3.UPOŠTEVAJ PROMETNA PRAVILA
To velja predvsem za plesalca/leader, a tudi za plesalko/ follower, ki pomaga plesalcu s tem, da opazuje situacijo za plesalcem in signalizira nevarnost z nežnimi a jasnimi znaki (nakaže z očmi in blagim pomikom glave ali s stiskom roke na nevarni strani). Ob trku plesalec pogleda prizadetega in se mu opravièi samo z rahlim priklonom glave. Prizadeti odvrne s prijaznim pogledom, vrne priklon ter oprosti in takoj pozabi na dogodek. Pri gibanju veliko koristimo periferni vid.
Pravila so jasna.Večja je gneča, manjše so figure in koraki.Vedno preveri, èe imaš prostor za izvedbo.Vedeti moraš kako se boš rešil v vsakem trenutku, če ti nenadoma zmanjka prostora. Če bi rad prehiteval, stori to na zunanjem delu krogov, da ne oviraš nikogar. Če imaš probleme (npr. sezutje čevlja), se raje pomakni v sredino.
Dokler je glasba, pleši.

4.ZAVEDAJ SE LJUDI OKOLI SEBE
Tudi, ko se prepustiš uživanju skupaj s partnerjem, bodi pozoren na dogajanje okoli sebe. Imej pregled nad prostorom. Plesalka lahko tudi zapre oči, vendar je v gneèi potrebna plesalcu, da ga opozori na nevarnost, ki se nahaja v predelu, kjer on ne vidi.

5.NE BOJ SE ZAPROSITI ZA PLES.
Način povabila se malo razlikuje odvisno od kraja.V Buenos Airesu je navada, da se vabi le s pogledom.V USA in Evropi je dovoljeno tudi verbalno vabilo, če vabila s pogledom ni mogoèe izvesti.V naših krajih je dovoljeno tudi žensko vabilo. S takim vabljenjem obstaja rizik košarice, kar je precej nerodna reč pri tangu. Pri vabljenju strogo upoštevaj bonton (ne moti med pogovorom ali celo plesom). Ne, je vedno ne! Ne vztrajaj in ne sekiraj se, vedno je še kdo, morda celo boljši na razpolago.
Razumi, da vsi prihajamo na milonge, ker želimo plesati. Pri tangu je menjava plesnih partnerjev trdna navada. Upoštevaj to(velja za moške) še posebno, èe vidiš, da nekatere plesalke sedijo že več časa. Moški so odgovorni za to, da plesalke tudi plešejo. 

6.NEHAJ PLESATI Z NEKOM, ČE SE POČUTIŠ NELAGODNO

Vsako vabilo velja za eno tando. Če se z nekom počutiš nelagodno, raje ne pleši z njim. Prekinitev  med tando izvedeš po plesu s tem, da se zahvališ in greš.

 Če se slučajno zgodi, da partner prehaja mejo skupnega užitka v plesu s seksualnimi namigi, takoj prekini ples! S tem je odnos zaupljivosti izigran.
Po normalno odplesani tandi partnerja(ko) pospremimo in se mu zahvalimo. Če se "lučka prižge" obema, se lahko skupni ples podaljša. 
Close embrance ali milongero stil zahteva tesnejši kontakt, a prav je, da z neznanimi pričnemo z nekoliko odmaknjeno držo. Če partner to želi-nakaže, naj pri tem ostane.

7.SPOŠTUJ DJ-jevo DELO/musikalizador)
Ta mora biti plesalec in poznavalec.V pripravo glasbe je moral vložiti veliko dela (upoštevanje tand, razliènih stilov, poteka glasbe skozi večer,...). Če ni nujno, ne sprašuj po posebnih željah, predlagaj jih raje za naslednje milonge.

8.OBVLADAJ CELO DRUŽINO TANGA
Ker je tango za nas vrhunski užitek, bodi pripravljen na vse možne situacije ki se pojavljajo na milongah.
Velike milonge z gnečo in strogim redom, male z gnečo, tudi kjer ni kroženja in splošno, ko je prostor na razpolago za veèjo svobodo. Prilagodimo se redu na konkretni milongi, še posebno na klasičnih..

9.VERJEMI, DA SMO VSI ZAČETNIKI
Umetnost tanga je sodelovanje v izmenjavi občutkov in ne tekmovanje ali prevlada.Ne glede na "trening", ki ga vlagaš v učenje, bo vedno kdo boljši od tebe.Ob nerodnosti, ki se ti lahko pripeti ob začetkih, se spomni, da so vsi tako začeli.In, če se to dogaja drugim, vedi, da si tudi ti bil na začetku tak.Če povabiš k plesu začetnika, pomagaš njemu a tudi sebi.MOTITI SE JE NORMALNO- izkoristimo to kot novo priložnost....!

10.ZAPOMNI SI, DA JE TANGO UŽITEK
Je stalno raziskovanje in odkrivanje česa novega."ko bi se lahko naučil ta korak..." , vedno bo še naslednji. Kar veš veš. Za TO imamo glasbo in partnerja.


KAJ DRUGEGA SI LAHKO ŠE ŽELIMO?

 

bottom of page